Az adózás szabályai – milyen adókat kell megfizetnie egy vállalkozónak?

2018. november 28
6633
adózás szabályosan

A könyvelés Debrecen környékén is tele van félreértett fogalmakkal, amelyek legrettegettebb szava: az adó. A közhiedelemben a magyar adózás afféle mumusként él, segítünk egy kicsit barátságosabbá tenni ezt a szót.

 

Mit lehet tudni a helyi iparűzési adóról?


Elsőként vizsgáljuk meg a helyi iparűzési adót. Helytől függő ennek az összege, vannak „adóparadicsomok” ahol nincs iparűzési adó. Azonban óvatosan ezekkel a helyekkel, mert akár bírósági per is lehet abból, hogy a székhely és a telephely abból a célból nem egy városon belül van hogy ezzel adót csökkentsünk. Előfordulhat, hogy bizonyítanunk kell, a telephelyen, ahol nem kell iparűzési adót fizetni, valós tevékenység folyik. Egyébként mi a különbség székhely és telephely között? A székhely lehet a tulajdonos lakcíme is akár. Ezek azok a lakások, amelyek ablakára vagy kerítésére cégnév és foglalkozás van kiírva. Nem csak a postásnak hasznos, de ellenőrizni is szokták! A telephely konkrétan egy másodlagos székhely, jellemzően iroda, raktár, műhely, bolt stb, ezt mindig fel kell tüntetni a társasági szerződésben. Ha több településen is van telephelyünk, úgy azt mindegyik önkormányzatnál külön-külön be kell jelenteni!

 

könyvelés debrecen, mik a vállalkozást terhelő adók

Ismerje meg a vállalkozását megterhelő adókat, és lásson tisztán pénzügyeiben!

 

Mi a helyzet a járulékokkal?


A járulékok a munkavállalók és a cégtulajdonosok után, a könyvelő igazi otthona. Szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, SZJA, Nyugdíj és Egészségbiztosítás is a bruttó bértől függő járulékok. A jó hír azonban az, hogy a kezdő vállalkozók, akik még csak most tervezik, hogy saját céget alapítanak, vagy a már aktívan tevékenykedő vállalkozók is ingyenes tanácsadást kaphatnak cégünktől! Ez a mi hozzájárulásunk ahhoz, hogy a könyvelés Debrecen környékén a legátláthatóbb legyen a bennünket felkereső vállalkozók számára!

Ha a járulékok a könyvelő otthona, az áfa a fészer a kert végében! Az általános forgalmi adó, röviden Áfa, a cég aktuális forgalmától függ. Mint tudjuk, előre fel kell mérnünk vállalkozásunk vagy cégünk potenciális jövedelmét, többek közt az áfa miatt is. Minden kezdő vállalkozás, ami áfa körös havi bevallásra kötelezett. A későbbi években pedig a korábbi évek és az aktuális időszak forgalma dönti el a bevallás gyakoriságát, ami lehet havi, negyedéves vagy éves rendszerességű.

 

járulákok könyvelése debreceni könyvelő

 

Egyéni vállalkozó? Akkor többek között ezt kell tudnia az osztalékról!


Az egyéni vállalkozásoknál a cégekkel ellentétben nincs mérlegelési lehetősége, hogy év végén a nyereségét kiveszi és leadózza, vagy bent hagyja a vállalkozásban, és ott használja. A nyereség 9%-a a nyereségadó a kisvállalkozásoknak, a fennmaradó összeget további 15% SZJA és 14% EHO terheli, amit az egyéni vállalkozó minden esetben meg kell fizessen, ellentéteben a cégekkel. Ez többek között az egyéni vállalkozás egyik legnagyobb hátránya. A másik az, hogy az egyéni vállalkozó a teljes magánvagyonával felel a tevékenységéért.

 

Kamarai tagság? Igen, még az is.


Zárásként meg kell említeni a különféle Kamarai díjakat. Az egyéni és társas vállalkozások kötelesek kamarai tagságot megfizetni, ennek mértéke az adott vállalkozás tevékenységétől eltérő lehet: pl. az általános kamarai tagság évente 5000 Ft. Ez a díjtábla a vállalkozás tevékenységétől függően több százezer forintra is rúghat évente, amennyiben a tevékenysége miatt köteles agrár-kamarai tagságra.

 

További adókat kell fizetni különböző tevékenységek esetén:

 

Ezek a teljesség igénye nélkül:

  • NÉBIH tagdíj az élelmiszer gyártók és forgalmazóknak,
  • Környezetvédelmi termékdíj a csomagolóanyaggal kereskedőknek, vagy a külföldről árut behozóknak kell jellemzően fizetni,
  • Turisztikai hozzájárulás az éttermeknek

És még: Súlyadó, ingatlanadó, illetékek, gépjárműadó stb…


Könyvelés Debrecen?
Keresse bizalommal az ASK debreceni könyvelő irodát!

Kapcsolatfelvétel