KIVA adózás – Mikor érdemes váltani?

2019. október 09
7202
kiva adózás mikor előnyös cégünk számára

Időről időre érdemes átgondolni, hogy a legkedvezőbb adózási forma szerint fizetjük-e a vállalkozásunk bevétele utáni járulékokat. Cikkünkben a KIVA szerinti adózást tekintjük át. Keresse fel könyvelőjét, talán Önnek is érdemes váltani!

Akinek vállalkozása van, gyakran találkozik azzal a szóval, hogy adóoptimalizálás, melynek lényege, hogy a vállalkozás tulajdonságainak, bevételének legkedvezőbb módú adózást válasszuk ki, így maximalizálva a cég profitját. Évente egyszer érdemes átgondolni könyvelőnk segítségével, hogy melyik adózás érné meg a leginkább a vállalkozás esetében, hiszen egy rosszul kiválasztott adózási forma miatt súlyos bevételektől eshet el a cégünk. Ha ezt szeretné megelőzni, keresse fel irodánkat, hiszen a könyvelés Debrecen városában és vonzáskörzetében nálunk biztos kezekben van!

 

KIVA adózás


A KIVA rövidítés a kisvállalati adót jelöli, lényege, hogy az adó mértéke az adóalap 13%-a. (2020. január 1.-től 12%).
A következő, kisvállalkozások által fizetendő adónemek tartoznak bele:

  1. szociális hozzájárulási adó
  2. szakképzési hozzájárulás
  3. társasági adó


A KIVA alapja három tényezőből áll össze, az adóalapba tartozik a törvény szerint:

  • a személyi jellegű kifizetések és az osztalék összege
  • ami csökkenthető a kapott osztalékkal és a tőkebevonással (nettó)
  • de minimum adóalap legalább a személyi jellegű kifizetések összege


A KIVA fontos előnye a fentieknek megfelelően, hogy a nyereséget és a bértömeget is azonos kulccsal terheli, ami ösztönzőleg hathat a cégek béremelési hajlandóságára, de az esetleges beruházási és vállalkozásfejlesztési kedvre is. Éppen ezért ajánlatos a KIVA azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tőkéjük és nyereségük nagy részét fejlesztésre szánják, illetve a dolgozók bére meghaladja a cég nyereségét.

A cégalapítás Debrecen környékén még sosem ment ilyen gördülékenyen! Kérjen időpontot még ma!

 

Kik vehetik igénybe a KIVA adózást?


kiva adózás könyvelés debrecenben

A jogosultak körét a törvény (A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény, vagyis a Katv.) az alábbiakban határozza meg. A KIVA alanya lehet:

  • az egyéni cég,
  • a közkereseti társaság,
  • a betéti társaság,
  • a korlátolt felelősségű társaság,
  • a zártkörűen működő részvénytársaság,
  • a szövetkezet és a lakásszövetkezet,
  • az erdőbirtokossági társulat,
  • a végrehajtó iroda,
  • az ügyvédi iroda és a közjegyzői iroda,
  • a szabadalmi ügyvivői iroda
  • a külföldi vállalkozó,
  • a belföldi üzletvezetési hellyel rendelkező külföldi személy


További lényeges szempontok, amiknek meg kell felelni a KIVA adózáskor:

  • a vállalkozás állományának létszáma az adóévet megelőző évben nem haladja meg az 50 főt
  • az adóévet megelőző évben az elszámolandó bevétel nem haladja meg az 1 milliárd forintot. Amennyiben az adóév rövidebb 12 hónapnál, úgy az említett 1 milliárd forint időarányos részét kell venni
  • lényeges kitétel, hogy az adóévet megelőző két évben a cég adószámát a NAV jogerősen nem törölte
  • a vállalkozás üzleti évének mérlegfordulója december 31.
  • a megelőző adóévben a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg az 1 milliárd forintot


Cégalapítás előtt áll, de nem tudja, melyik lenne a megfelelő vállalkozási forma? A cégalapítás többé nem okoz fejtörést Debrecen városában! Keresse az ASK Könyvelőirodát!

 

 

Határidők váltáskor, bejelentés módja


A KIVA hatálya alá bejelentkezni az erre a célra szolgáló nyomtatvány segítségével lehet, csakis elektronikus úton. A bejelentés határideje az adóévet megelőző év decemberének 1-20. napja. Tehát ha egy vállalkozás a következő évtől a KIVA adózást választja, december első felében kell azt jeleznie a hatóságok felé. Amennyiben a bejelentés ellenére a vállalkozás mégsem a KIVA szerint adózna, akkor január 15-ig még visszavonhatja a bejelentést.

Fontos! A bejelentés abban az esetben nem jogszerű, ha a bejelentés napján az adózónak nyilvántartott, végrehajtható adótartozása több mint 1 millió forint.

Úgy gondolja, érdemes adóformát váltania, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Keresse fel profi könyvelőinket, akik minden kérdését megválaszolják! Ne feledje – cégalapítás, adótanácsadás, könyvelés Debrecen szívében a Vágóhíd utcában! Kérjen időpontot még ma!

 

 

A KIVA adózás előnyei


milyen előnyei vannak a kiva adózásnak könyvelés debrecen

Összefoglalásként tekintsük át, hogy milyen előnyei vannak a KIVA adózásnak.

  1. Az egységes, 13%-os adókulcsnak megfelelően kiválthatjuk az egyébként 19%-os szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást.
  2. A foglalkoztatással járó kedvezmények, mint például a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, a KIVA-ból is igénybe vehetők.
  3. Csak az osztalék, tehát a vállalkozásból kivont nyereség után kell pluszban adózni.
  4. Tőke bevonása esetén is minimumadó költséggel kell számolni, az a személyi jellegű kifizetések terhére is leírható az adó alapjából.


Úgy gondolja, lehetséges, hogy a KIVA szerinti adózás lenne a legkedvezőbb adózási forma vállalkozása számára? Keresse könyvelőinket, akik részletesen átbeszélik Önnek a váltással kapcsolatos teendőket! Cégalapítás, adótanácsadás, könyvelés Debrecen szívében!

 

 

Egyéb adózási lehetőségek kisvállalatok számára


Közismert, hogy a vállalat mérete, foglalkoztatottainak száma nagyban befolyásolja az adózási formát. Kisvállalkozáskor akkor beszélhetünk, ha az összes foglalkoztatott létszáma 50 fő alatt van, a cég éves nettó árbevétele pedig legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

Kis, induló vállalkozások esetén jó választás lehet a KATA szerinti adózás, hiszen havi fix 50 ezer forintos összeg befizetésével rendezhetjük adózási kötelezettségünket. Ugyanakkor ebben az esetben a bevétel határértékhez kötött – KATA adózás ugyanis évi 12 millió forintos árbevételig lehetséges.

Lehetséges a cikkben ismertetett kisvállalati adó mellett társasági adót is fizetni. A tao olyan jövedelemadó, ahogy a neve is mutatja, amit a tevékenységből származó jövedelem alapján számítanak, belföldi és külföldi illetékességű személynek egyaránt a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló tevékenysége alapján.

Ha további kérdései vannak a KIVA adózásról, esetleg a váltást fontolgatja, keresse fel könyvelőjét! Az ASK Könyvelőiroda munkatársai mindig rendelkezésére állnak; a könyvelés Debrecen városában mindig naprakész információkkal szolgál!