Mi várható 2020-ban?

2020. február 11
5338
2020 újítások a könyvelés területén

Nemrég adókonferencián jártunk, és onnan a legfontosabb, mindenkit érintő változásokat szedtük össze. Nézzük őket!

Amennyiben ön is vállalkozik, mindenképpen figyelmesen olvassa az alábbi összefoglalót a 2020-as változásokról; kérdés esetén pedig keressen minket, hiszen tudja: a könyvelés Debrecen szívében, az ASK Debreceni Könyvelő Irodában mindig naprakész!

 

Bérminimum növekedése


2020. január 1-től az újabb 8 százalékos béremelésnek köszönhetően a minimálbér bruttó értéke eléri majd a 161 ezer forintot, a garantált bérminimum bruttó összege pedig a 210 600 forintot. Ennek megfelelően a nettó minimálbér összege igénybe vett családi adókedvezmény nélkül 107 000 ft, ez pedig 8 ezer forinttal magasabb az egy évvel ezelőtti összeghez képest, a növekedés aránya 8%.

 

A KIVA-t és az adóelőleget érintő változások


2020 január 1-től a kisvállalati adó, illetve adóelőleg mértéke 13 százalékról 12 százalékra csökken. Ha szeretné pontosan tudni, hogy mennyi KIVA-t valamint adóelőleget kell megfizetnie, keresse kollégáinkat, szívesen állnak rendelkezésére. A könyvelés Debrecen városában mindig a legpontosabb és legmegbízhatóbb szolgáltatást nyújtja.

 

SZJA mentesség családanyák számára


Az egyik nagy újdonság, hogy 2020. január 1-től a 4 vagy több gyermeket nevelő anya teljesen SZJA mentes lesz bérjövedelmek tekintetében. Ez élethosszig jár! Azonban fontos tisztázni, hogy ki minősül gyereknek: gyerek az, aki által az édesanya családi pótlékra jogosult, vagy ugyan családi pótlékra már nem jogosult, de a jogosultsága 12 éven keresztül fennállt. A kedvezmény alapvetően a bérnek minősülő jövedelemből vonható le, illetve a bérnek nem minősülő, de nem önálló tevékenységből származó jövedelmekből, így tehát az SZJA mentesség vonatkozik a következő tevékenységekre, úgy mint a társas vállalkozói jövedelem, az egyéni vállalkozó kivétje, az őstermelő jövedelme, az EP képviselő, helyi önkormányzati képviselői tevékenységért kapott jövedelem, valamint a megbízási díj. Nem vonatkozik viszont az ingatlan bérbeadásra, az osztalék SZJA-jára és a béren kívüli juttatásra.

 

szja mentességek könyvelés 2020-ben

 

Az ÁFA-t érintő változások


2020. január 1-től 27% lesz a lakóingatlan áfája.

A kereskedelmi szálláshely szolgáltatás átkerül az 5%-os áfa kulcsba, korábban 18%-os áfát kellett fizetni érte, azonban idéntől szükséges 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást is fizetni. Ezt a turizmusfejlesztési hozzájárulást attól függetlenül meg kell fizetni, hogy a szolgáltató alanyi adómentes-e, és az sem befolyásoló tényező, hogy milyen vállalkozási formában tevékenykedik.

További változás lesz a jövőben, hogy 2021. január 1-től kikerül a munkaerőkölcsönzés a fordított adózás alól, kivéve az építőipari szolgáltatásoknál.

 

Járulékok


Érdemes először is áttekinteni a SZOCHO mértékét, ami 2019. július 1-től 17,5%. A járulékokat tekintve, 2020 újdonsága, hogy összeolvad az egyéni egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási és munkaerőpiaci járulék. A mérték azonban összességében ugyanannyi marad: 18,5%

Ez az összeolvadás megkönnyíti az ügyintézést, ugyanis a legnagyobb változás annyi lesz, hogy amit eddig 3 utalással kellett fizetni azt ezután eggyel kell! Az új járulék neve: Társadalombiztosítási Járulék.

 

2020 újdonságok a könyvelésben

 

Számlázást érintő változások


2020 jelentős változásokat hoz a vállalkozók életében, ezeket jó, ha fejben tartja! Ha további kérdései lennének, forduljon hozzánk bizalommal: adótanácsadás, számlázás, könyvelés Debrecen belvárosában, profi könyvelőktől!

A korábbi gyakorlat szerint 15 napon belül kellett kiszámlázni egy ügyletet a teljesítés napjától számítva, 2020- július 1-től ez 8 napra rövidül, így nem érdemes a teljesítés után halogatni a számla kiállítását. A számlán lévő adatokat tekintve is nagy változások esedékesek, ugyanis a vevő adószámát ezentúl minden esetben fel kell tüntetni a számlán.  Ezzel áll összefüggésben a következő pont is, miszerint szigorodik a számlák adatszolgáltatási kötelezettsége 2020. 07. 01-től. Eltörlik a 100 ezer forintos határt, és minden belföldi adóalany számára kiállított számlát el kell küldeni az adóhatóság számára. Sőt! 2021. január 1-től a magánszemélyek számára kiállított számlákat is látni fogja a hatóság. Figyelni kell arra is, hogy az 500.000-Ft-ot elérő áfatartalom esetén a számla kiállítását követő napon kell jelenteni a bevételt, minden egyéb esetben 4 naptári napon belül.

Lényeges tehát, hogy onnantól minden áfás számlát és fordított áfás számlát jelenteni kell! Aki kézi számlázást használ annak még indokoltabb lesz átállnia a gépire, de szerencsére ma már egyre nagyobb a választék a különféle számlázó programokban, amik nem csak kedvezményes áron használhatók, hanem jelentős mértékben meg is könnyítik a vállalkozók életét.  Érdemes automatizált rendszert választani, hogy ne manuálisan kelljen a számlákat a NAV Online Számla rendszerébe rögzíteni. További fontos információ, hogy 2021-től pedig várhatóan az áfamentes számlákat is jelenteni kell.

Ha további kérdései maradtak, esetleg az újévben könyvelőt váltana, keressen minket elérhetőségeinken! Könyvelés Debrecen városában bármilyen vállalkozási forma számára! Forduljon hozzánk bizalommal!