Vállalkozásindítás előtt áll? Ez alapján döntsön!

2019. szeptember 12
6266
vállalkozásindítás cégalapítás debrecen

Vállalkozásindítás előtt alaposan mérlegelnünk kell lehetőségeinket, szakértő segítsége nélkül nehéz megfelelő döntést hozni. Cikkünkben áttekintjük, mire kell figyelni cégalapítás előtt. Mindenképpen hasznos lesz!

 

Vállalkozásindítás előtt áll, de nem tudja, hogyan válassza ki a megfelelő vállalkozási formát? Többé nem okoz fejtörést a cégalapítás Debrecen városában és vonzáskörzetében! Az alábbiakat kell mérlegelnünk:

  • várható bevétel
  • alkalmazottak száma
  • felmerülő költségek
  • meglévő tőke (törzstőke)

De nézzük mindezt részletesebben is!

 

Várható bevétel


 

bevétel felmérés cégalapítás előtt

 

Cégalapítás előtt reálisan fel kell mérnünk, hogy mekkora árbevételre számítunk, mivel az nagyban meghatározza a vállalkozás formáját. Cégalapítás előtt alaposan át kell gondolni az alapítandó vállalkozás célját, a tevékenységet pontosan meghatározni, előrejelzést készíteni a vállalkozás sikerességével kapcsolatban.

Kisvállalkozások esetében, ahol az éves árbevétel nem éri el a 12 millió forintot, érdemes a kisadó vállalkozások tételes adóját (KATA) választani, mivel ebben az esetben fix, 50 ezer forintos adóval kell számolni.

 

Alkalmazottak száma


Ahhoz, hogy kalkulálni tudjunk a költségekkel, tudnunk kell, hogy szükségünk van-e alkalmazottakra, és ha igen, hozzávetőlegesen mennyire. Jó tudni, hogy egy szakképzett, teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazott a garantált bérminimumnak megfelelően 232.050 forintba kerül járulékokkal együtt a cég számára.


Az alkalmazottak száma határozza meg, hogy a vállalkozás milyen kategóriába sorolható mérete szerint: így tehát mikrovállalkozásról beszélhetünk 10 fő foglalkoztatott alatt, kisvállalkozásról 50 fő foglalkoztatott alatt, és középvállalkozásról maximum 250 fő foglalkoztatottal. Tudta? Az alkalmazottak száma befolyásolhatja az adózási formát is. Ha szívesen olvasna még a témában, keresse fel további blogcikkeinket, vagy személyesen irodánkat, ahol a cégalapítás Debrecen vonzáskörzetében gyerekjáték!

 

Felmerülő költségek


Felmerülő költség a már említett alkalmazottak bére és járuléka, de ide tartozik a saját magunk bére és járuléka, valamint a bérleti díj, rezsi költség, szolgáltatások díja, amihez sorolható: bank, posta, biztosítás, könyvelő alkalmazása, szállítás, raktározás, alvállalkozók, anyagköltség, kis és nagyértékű tárgyi eszközök, az áruk beszerzési értéke, különböző fizetendő adók.

Ne feledje, hogy sok esetben igénybe vehető adójóváírás! Ha nincs tisztában a szabályokkal, de szeretné maximalizálni profitját, keressen minket! Könyvelés, adótanácsadás, cégalapítás Debrecen városában és vonzáskörzetében!

 

Meglévő tőke (törzstőke)


 

meglévő tőke meghatározása cégalaptás debrecen

 

A meglévő tőke mértéke nagyban tudja befolyásolni a vállalkozási forma kiválasztását. Egyéni vállalkozást törzstőke nélkül, és betéti társaságot minimális kezdőtőkével is indíthatunk, korlátolt felelősségű társaságot viszont csak abban az esetben jegyeznek be, ha be tudunk mutatni 3 millió forintos törzstőkét. Ez az összeg még nagyobb lehet részvénytársaság alapításakor, ezeket azonban akkor érdemes alapítani, ha biztosak vagyunk vállalkozásunk sikerességében, vagy a szükséges volumen miatt választhatjuk ezt.

Ha alaposan megvizsgáltuk a fentieket, választhatjuk ki a megfelelő vállalkozási formát. Ezek leggyakrabban a következők szoktak lenni:

  • egyéni vállalkozás
  • betéti társaság – Bt.
  • korlátolt felelősségű társaság – Kft.

A cégalapítás Debrecen környékén sosem ment ilyen gördülékenyen! Keresse fel irodánkat, kérjen időpontot még ma!

 

Egyéni vállalkozás


Korábbi cikkünkben már beszéltünk róla, hogy induló vállalkozások számára miért is a legbiztonságosabb és legkedvezőbb vállalkozási forma az egyéni vállalkozás. Abban az esetben érdemes tehát egyéni vállalkozást indítani, ha nem számítunk évi 12 millió forintnál magasabb összegű bevételre. E fölött is lehet egyéni vállalkozóként dolgozni, de nem KATA-sként. Ekkor már indokolt mérlegelni a cégalapítást.

Teljesmunkaidős egyéni vállalkozó havi 50 ezer forint, míg másodállásban dolgozó havi 25 ezer forint adót (KATA) köteles fizetni. Mivel egy jól kalkulálható, fix költségről van szó, induló kisvállalkozások számára jó döntés lehet ez a vállalkozási forma. Amennyiben a profit meghaladja a 12 millió forintos plafont, akkor sem kell aggódni, ebben az esetben 40%-os plusz adót kell megfizetni. Indításához nem szükséges ügyvéd közreműködése, ügyfélkapun keresztül egyszerűen indítható, sőt szüneteltethető is!

Egyéni vállalkozás indításán gondolkodik, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Keresse fel Könyvelőirodánkat, ahol a könyvelés, adótanácsadás, cégalapítás Debrecen legprofesszionálisabb könyvelő csapata által történik!

 

Betéti társaság


 

betéti társaság cégalapítás debrecen

 

A betéti társaság hasonlóan az egyéni vállalkozáshoz adózhat KATA formában, azonban több lényeges pontban is különbözik az előbb említett egyéni vállalkozástól. Indításához már szükséges ügyvédi közreműködés, a cégbíróságon is be kell jegyeztetni. Legalább két tag szükséges induláskor, egy úgynevezett bel- és kültag. Minimális tőkebefizetési kötelezettség is előírt, valamint szüneteltetni sem lehet a Bt.-t akkor sem, ha átmenetileg nem folyik be a céghez bevétel.

 

Korlátolt felelősségű társaság


Korábban már említettük, hogy korlátolt felelősségű társaságot, Kft.-t csak meghatározott törzstőkével rendelkezve alapíthatunk, amelynek összege jelenleg minimum 3 millió forint. Kft. indításához mindenképpen fel kell keresnünk egy ügyvédet, valamint a Bt.-hez hasonlóan a cégbíróságon való bejegyzés is szükséges. KATA adózási forma nem lehetséges, helyette alkalmazható az úgynevezett KIVA, a kisvállalati adó. Ezt az adózási formát az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek alkalmazhatják, az adóévben elszámolandó bevétel pedig nem haladhatja meg az 1 milliárd forintot.

Ha vállalkozás indítása előtt áll, és bizonytalan, hogy mely vállalkozási formát válassza, keressen minket bizalommal! Cégalapítás Debrecen szívében – bízza magát profi könyvelőinkre!