Mely költségek számolhatóak el a könyvelés során és melyek nem?

2018. november 19
10634
könyvelés debrecenben költség elszámolás szakszerűen

Könyvelés feketén-fehéren


Röviden a válasz a fenti kérdésre az, hogy minden költség, ami a vállalkozás tevékenységével kapcsolatos, elszámolható. Azonban fontos megjegyezni, hogy az elszámolt tárgyi eszközöknek bemutatható formában a vállalkozás életében részt kell venniük, vagyis a vállalkozás telephelyén, székhelyén kell megtalálhatónak lenniük - és nem a vállalkozó privát lakásában.

 

MELYEK AZ ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK?

Lássunk ezekre konkrét példákat, hiszen a könyvelés Debrecen és környékén sem lehet a vállalkozóknak „kínai”.

 

Továbbképzések, szakmai konferenciák költségei


Elszámolhatunk nem tárgyi eszközöket is, pl. továbbképzéseket, ha a munkatársaink, vagy a tulajdonosok szakirányú oktatását tűztük ki célul magunk elé, természetesen a cég nevére szóló számla kíséretében.

 

Tárgyi eszközök, szolgáltatások


Elszámolható költségként a rezsi, a tárgyi eszközök, az alapanyagok, az áruk és szolgáltatások is, amelyeket a vállalkozás életével kapcsolatosan merültek fel. Így például kulcsmásolás, cégautó javítás, könyvelő díja, internet szolgáltatás havi díja, telefonszámla stb.
A telefonszámla egy “speciális” költség a vállalkozás életében: mivel feltételezik, hogy egy céges telefonról a magán hívásainkat is intézzük, így (az egyik módszer szerint) a számla végösszegének 20%-át le kell adózni. A másik módszer, hogy minden hónapban a számla összegének 20 %-át kiszámlázzuk a dolgozó(k)ra. Ennek egyfajta elkerülésére tehetjük azt meg, hogy a céges telefonszámlát nem tesszük bele a könyvelésbe.

 

eszköz elszámolás és könyvelés Debrecen

Természetesen az irodai eszközök, és berendezések is elszámolhatóak költségként.

 


Ha tárgyi eszközt vásárolunk, illik megjelölnie a vállalkozásnak, hogy az adott eszköz, milyen címen található majd meg a jövőben, és mire fogjuk használni.

 

Nem biztos benne, hogy most megfelelően számolja el a vállalkozása költségeit? Keresse fel az ASK debreceni könyvelő irodánkat! Könyvelés Debrecen területén 2 hónapig díjtalanul!

 

Céges autó használata és üzemeltetése


A vállalkozások egyik legfontosabb tárgyi eszköze az autó. Ezek lehetnek típusuk szerint személyautók és teherautók. A legáltalánosabb a személyautó. Ha céges autóról van szó, amely a cég tulajdonát képezi, úgy a legfontosabb kérdés, hogy milyen évjáratú a jármű, és milyen a teljesítménye. 12 kategória létezik a járművek megkülönböztetésére, a megfizetésre kerülő cégautó adó így havi 8.800 forinttól - 44.000 forintig is terjedhet. A cégautó lehet a cég tulajdona, de bérelhetjük is azt. Fontos megjegyezni, hogy a benzin áfáját egyáltalán nem lehet visszaigényelni! Valamint személyautó költségei tekintetében is vannak korlátozások az áfában.


Könyvelés Debrecen?
Keresse bizalommal az ASK debreceni könyvelő irodát!

Kapcsolatfelvétel