A Cafeteria bevezetése - hogyan adjak cafeteriat az alkalmazottaimnak?

2019. január 22
5453
cafeteria és könyvelés Debrecen

Az országgyűlés döntése alapján 2019-től a cafetéria rendszer teljesen átalakul, egy része megszűnik, de, ha ügyesen kihasználja a rendelkezésre álló lehetőségeket, továbbra is tudja majd motiválni az alkalmazottjait különböző juttatásokkal.

A korábbi béren kívüli juttatások közül csupán a SZÉP kártya marad meg, és az ehhez tartozó keretösszeg sem fog változni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a munkaadóknak SZÉP kártyák után 2019-től már nem 34,22%-ot, hanem 34,5%-ot kell adózniuk, így a könyvelés Debrecen városában is gyökeresen változik.

Ugyan a meghatározott juttatások nem szűnnek meg teljesen, de ezeket 40,71% adóteher fogja sújtani. Így például a speciális juttatásokat, azokat béren kívüli juttatásokat, melyek meghaladják a keretösszeget, és még az ajándékokat is. Sőt, sajnos januártól évente már csak egy ajándékkal honorálhatja a dolgozói munkáját, melynek maximális értéke a minimálbér 10%-a, ráadásul a megfelelő könyvelés Debrecen munkaadói számára is új kihívásokat jelent.

 

cafetéria juttatások Debrecen

 
A legnépszerűbb juttatási formák 2019-el még nem szűnnek meg teljes mértékben, de fontos változást jelent, hogy ezek után már jövedelemként kell adózni, munkaadónak és a dolgozónak megosztva kell fizetnie az adóterhet. Ide tartozik többek között az Erzsébet utalvány, bérlettámogatás, lakáscélú támogatás, nyugdíjpénztári, az egészségpénztári támogatások.

Felmerül tehát a kérdés, hogy továbbra is költséghatékony módon miként lehet a munkavállalókat motiválni, jutalmazni. Nos alapvetően, ha fontos az, hogy megtartsuk vagy magunkhoz csábítsuk a munkavállalókat muszáj valamilyen cafetériát biztosítani, még a magasabb adóteher mellett is, hiszen a fiatal munkavállalók esetében ez már szinte elvárás a munkáltató felé. Így célszerű széles körben tartalmas szabadidőt, kikapcsolódást, jó érzést biztosító juttatásokkal csábítani a fiatalokat.

 

jutalmazás motiválás cafetéria