Íme, 8 tipp, hogy hogyan legyen jobb-és kiegyensúlyozottabb a kapcsolatod a könyvelőddel!

2019. július 19
5840
tippek a kiegyensúlyozott könyvelői kapcsolathoz

1. VIDD EL A KÖNYVELŐHÖZ A KÖNYVELÉSI ANYAGOKAT IDŐBEN, MERT:

- Nem mindegy mikor fizeted ki az alkalmazottaidat
Az egyik legfontosabb, hogy a bérszámfejtéshez szükséges jelenléti íveket add le legkésőbb az adott hónap 1-3 között, különösen akkor, ha még támogatott embered is van, mert így nem tudja a könyvelő időben elkészíteni a támogatáshoz szükséges papírokat, a megfelelő bérszámfejtésről nem is beszélve. Neked-és a munkavállalóidnak sem mindegy, hogy milyen-és mennyi összeget kapnak kézhez, nem igaz? Akkor pedig ne az adott hónap 12.-én add le a könyvelő részére a munkavállalóid jelenléti íveit! 


- A hiányzó számlákra is időben fény kerül 
Ha a könyvelő az adott hónap 3-8 között, időben kézhez kapja a könyvelési anyagot - még ha hiányzik is abból 1-2 számla - sokkal könnyebben tervezhető a munkája! Neked így hamarabb lesz információd a befizetendő áfa összegéről. Neked sem mindegy, hogy mikor tudod meg, hogy az adott időszakot illetően mennyi áfát kell megfizetni, nem igaz?  

a jó könyvelő a hiányzó számlákat is időben jelzi

2.A DOLGOZÓKKAL KAPCSOLATOS TEENDŐKET JELEZD IDŐBEN!

  • Ha új dolgozót veszel fel:
    Ha felveszel valakit, a bejelentést az előző munkanappal meg kell tenni.
    Ehhez érdemes néhány nappal korábban felvenni az ember adatait, a végzettségéről tájékozódni. Az esetleges rá érvényes kedvezményekről informálódni (gyerek után érvényesíthető kedvezmények és azok megosztása a házastársak között, első házasok kedvezménye, tartós betegség kedvezménye stb.) Megállapodni vele a munkakörről, munkavégzés idejéről, jellegéről, a fizetésről. Ezek az adatok szükségesek a könyvelőnek, hogy nyilvántartásba tudja venni, elő tudja készíteni a munkaszerződést. Mindezt lehetőleg a munkavállaló bejelentése előtt 2-3 nappal át kell adni a könyvelőnek.
  • Ha már meglévő munkavállalótól válik meg a cég:
    Ugyanez a helyzet, hogyha megszűnik a munkavállaló jogviszonya. Erről sem árt időben tájékoztatni a könyvelőt, hogy a kilépéshez szükséges anyagokat időben el tudja készíteni. Legkésőbb a kilépés napján ezt szükséges megtenni a könyvelő felé. Ha mi-a munkáltatók kezdeményezzük a munkavállalói szerződés megszüntetését, akkor érdemes a megszüntetés módjainak a lehetőségéről tájékozódni a könyvelőnktől!
  • Ha egyéb élethelyzet miatt változás állna be a munkavállaló életében: Egyéb helyzeteknél is értesítsd minél előbb a könyvelőt, hogy időben meg tudja tenni a szükséges lépéseket. (ilyen lehet pl. táppénz, baleset, szülés, fizetésemelés, prémium stb.)

dolgozók könyvelése időben


3.HA PÁLYÁZATOD LESZ, VAGY BANKI HITELT, ESETLEG LÍZINGET SZERETNÉL IGÉNYELNI

Idő kell, hogy a megfelelő dokumentumokat elkészítse a könyvelő
Ha pályázatod lesz, vagy banki hitelt, esetleg lízinget szeretnél igényelni - előre informáld a könyvelőt, mert ezekben az esetekben legtöbbször a pénzintézet kérni fog főkönyvi kivonatot, adófolyószámlát, nullás NAV igazolást. Ezeket az igazolásokat a könyvelő NEM TUDJA AZONNAL a rendelkezésedre bocsátani. Fontos tudnod, hogy főkönyvi kivonatot - ha nincs még a könyvelőnél az aktuális anyag, nem is tudja annak hiányában elkészíteni.
A fent jelzett dokumentumok elkészítéséhez a könyvelőnek szüksége lehet némi plusz információra tőled-a cég vezetőjétől- így néhány dologról beszélgessetek a főkönyvvel kapcsolatban, ezzel az idővel is számolnod kell.
TUDTAD? A nullás igazolást hivatalosan 5 nap alatt adja ki a NAV!

4.TÁRGYI ESZKÖZ BESZERZÉSSEL KAPCSOLATBAN KÉRJ TANÁCSOT!

El tudod számolni a beszerezni kívánt tárgyi eszközt a vállalkozásban?!
Ha új nagyobb értékű eszközt szeretnél a vállalkozásodba venni, akkor ezzel kapcsolatban is konzultálj a könyvelővel, hogy egyáltalán el tudod-e azt számolni a vállalkozásodban, és hogy mire kell figyelned a beszerzéskor. A nagy értékű eszközöket több év alatt tudod a költségek között érvényesíteni, emiatt is érdemes informálódnod erről mielőtt pénzt fektetsz be rá.
Céges autót szeretnél vásárolni?! CSAK ÓVATOSAN!
Különösen fontos, ha személyautót vásárolsz, hogy arról időben értesítsd a könyvelőt!  Ugyanis a legtöbb esetben a személyautó egy cégben cégautó adó fizetési kötelezettséggel jár, amit nem árt előre tisztázni, nehogy később érjen meglepetés egy minden hónapban fizetendő adóval kapcsolatban!

céges autó könyvelése szakszerűen, könyvelő iroda debrecen

5.VOND BE A KÖNYVELŐT A TERVEIDBE

Biztosan sok mindennel találkozott már a könyvelőd, amivel te még nem. Így a jövőbeli terveid megosztásával valószínűleg sok tanácsot tud adni, és akár javasolni is tud megoldást rá. Akár fejleszteni, beruházni szeretnél, eszközöket beszerezni, pályázni, banki hitelt, lízinget, befektetést vagy bármit, ami a vállalkozásodat érinti, javaslom, hogy előtte konzultálj a könyvelőddel!

6.INFORMÁCIÓT NE A MÉDIÁBÓL, INTERNETRŐL, ISMERŐSTŐL SZEREZZ, ÉS NE VEDD AZT KÉSZPÉNZNEK

A könyvelőd biztosan tisztában van a változásokkal, az aktuális adózási szabályokkal.  Ha hallasz valamit a szomszédtól, havertól, vagy olvasol valamit az interneten, ami téged is érint adózással kapcsolatban, akkor mindenképpen a könyvelőddel konzultálj róla ELŐSZÖR, és a tőle kapott információkkal tervezz. Az interneten található információk is sokszor tévesek, vagy nem teljesek, főleg, ha nem kimondottan a szakmával foglalkozó oldalakon teszik azt közzé. A hírportálokon is gyakori jelenség, hogy csak általánosságban, vagy hiányosan tesznek közzé információt.
Máris van olyan információ, amire szükséged lenne? HÍVJ MINKET, és DÍJMENTESEN tájékoztatunk! +36 20 251 7456

könyvelő információ hiteles forrásból

Tájékozódj hiteles forrásból a Facebookon is: https://www.facebook.com/askkonyveloiroda.debrecen/

 

7.BÁRMILYEN VÁLTOZÁS TÖRTÉNIK A CÉGEDBEN, JELEZD AZT KÖNYVELŐNEK

Akár a cég telephelye, székhelye, akár tulajdonosi köre, a jegyzett tőke összege vagy bármi más változik cégedben, azt nem elég az ügyvéddel megbeszélni, és a társasági szerződést módosítani, hanem minden esetben beszéld meg a könyvelőddel is. Ezeket a változásokat a könyvelőnek is tudnia kell, mert neki is jelentenie kell ezeket, vagy a könyvelésben bejegyezni a változásokat.
VAGYIS: Ne titkolózz a könyvelőd előtt!

8.KÉRDEZZ NYUGODTAN, ÉS MARADJ TÁJÉKOZOTT!

Ha bármilyen problémád van a céggel, működéssel kapcsolatban, akkor kérdezz bátran a könyvelőtől! Azt nem várhatod el, hogy a könyvelő vagy könyvelő iroda minden könyvelési tétellel kapcsolatosan, minden a cégedben történt változással kapcsolatosan minden információról tudjon. Ne feledd, ez a te céged, te tudsz róla a legtöbbet! Ha bármiben kételyed merül, fel kérdezd meg a könyvelődet, és időben adj át minden releváns információt!

A LEGFONTOSABB PEDIG: kommunikáljatok a könyvelőtökkel rendszeresen!


Eszedbe jutott a cikkünkről valami, amire mindig is kíváncsi voltál-keress meg bennünket, segítünk megtalálni a választ!
+36 20 251 7456

ASK Debreceni Könyvelő Iroda
Debrecen, Vágóhíd u. 2. 6. épület I. emelet