Könyvelőiroda Debrecen: Adózási checklist

2019. március 27
5127
Adózási segítség könyvelőiroda debrecen

Az információ hatalom. A változások sodrásában elengedhetetlen, hogy mindig mindent pontosan számon tartsunk, legyen szó egy fővárosi vagy egy vidéki cégről. Egy jó könyvelőiroda Debrecen adózási környezetét a tenyeréből fújja és kész naprakész infókkal ellátni a hozzá fordulókat. ÁFA, SZJA vagy KATA? Nézzük mit hozott 2019 eddig!

 

Munkáltató adóterhei és az osztalékadó


A vállalkozás egyik legnagyobb költségterhe a munkabér kitermelése, mivel magas adó, és járulék  teher csücsül rajta. Ez kedvezőtlenül hat mind a vállalkozások teljesítményére mind a fogyasztók vásárlóerejére is. Ebből a munkáltatót terhelő adók és hozzájárulások változatlanok, maradt a 19,5% szocho és 1,5% szakképzési hozzájárulás.

Habár nőtt a családi kedvezmény a 2 gyermekeseknél, közel 8 százalékos bővüléssel indult az év a minimálbér vonatkozásában is. 2019-től így már 149 000  és 195 000 Ft-os küszöbről indul az alkalmazotti lét.

A korábban előszeretettel alkalmazott 25 alattiak és 55 felettiek kedvezménye is megszűnt, helyette viszont kedvezményes, hogy csak a 15%-os SZJA teherrel foglalkoztathatók a munkaszerződéssel dolgozó nyugdíjas munkavállalók, más járulékot nem kell utánuk fizetni.

Ami az osztalékadót illeti, 14%-os EHO helyett már 19,5%-os SZOCHO-val kell számolni. Bár a mérték nőtt, a számolás módja is változott, így a legtöbb esetben kedvezőbb az adózás idén.

 

Béren kívüli juttatások


A béren kívüli juttatások piacán jelentős átrendeződésnek lehettünk szemtanúi. A legtöbb cafetériát kivezették az adómentes kategória alól, így csak a Szép-kártya maradt. Az adó mértéke 34,5%, ami a 450 000 forintos rekreációs keretösszeg erejéig él. Ezt az összeget kell igazságosan „szétosztani” szálláshely-szolgáltatásra, vendéglátásra illetve szabadidős tevékenységre, a korábbi szabályok szerint.

Ha a SZÉP-kártya önmagában meghaladja a rekreációs keretösszeget, akkor jön egy ugrás az adóban és a limiten felüli résznél már 40,71% adóteherrel kell számolni (2019).  Ugyan ez az adómérték olyan meghatározott juttatásoknál is, mint hivatali, üzleti úthoz kapcsolódó étel, ital, vagy telefon magáncélú használata vagy reprezentáció és üzleti ajándék.

A keleti régióban ez kifejezetten hátrányos az alacsonyabb bérkapacitás miatt. Egy magára és környezetére adó könyvelőiroda Debrecen gazdasági adottságaihoz mérten képest Önnek új megvilágításba helyezni a dolgokat, hogy a munkaerő ösztönzésnek semmi se szabjon határt.

 

Áfa kedvezmény


2019 magával hozta a kedvezményes áfakulcs további kiterjesztését. A történet a sertéshús áfájának 5%-ban történő maximalizálásával vette kezdetét, mára pedig már az UHT tej is felkerült a listára.

Az ingatlanpiacon már kedvezőtlenebb folyamatok vannak kilátásban. Az 5% lakásáfa ideálnak ugyanis 2019. december 31. után búcsút kell intenünk. Amennyiben már kiadott építési engedéllyel bírunk, amit 2018. november 1-jét megelőzően adtak ki, úgy a kedvezményes áfa érvényességi ideje 2023. december 31-től szűnik meg.

 

Fordított jön és megy


Fordított áfa nem jelent mást, minthogy az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője teljesíti az állam felé. Legfőbb funkciója, a több adóbevétel és a piactisztulás életre hívása. Nem véletlen, hogy 2021-től a fordított áfás munkaerő-kölcsönzés csak az építőiparban lesz elérhető.

2022. július 1-je után pedig az élelmiszeriparban, pontosabban a gabonatermékek és hulladékok tekintetében szűnik meg a fordított adózás.

 

Céges autó és az áfa


Céges autónál élhetünk az arányosítással magán és céges használat megkülönböztetése érdekében útnyilvántartás vezetése nélkül is és jogosultak leszünk az áfa 50%-ának a levonására.

 

Alanyi adómentesség és a KATA


A tavaly (2018) még 8 milliós értékhatár elérésénél a vállalkozóknak áfakör alá kellett jelentkezniük, ami a fokozott adminisztrációs terheken felül azt is jelentette, hogy attól a pillanattól kezdve csak áfásan számlázhattak. Mindez azért is volt kellemetlen, mert kirúgta a széket azoknak a vállalkozásoknak a lába alól, ahol az értékesítési kört inkább magánszemélyek adták. Az áfa beépítésének követelménye ugyanis jelentős áremelésre kényszerítette őket.

Az alanyi áfamentesség határának megemelése így igazi felüdülést hozott a katások számára, elhárult végre a 12 milliós bevételi plafon kiaknázhatósága előtt álló akadály.

Alanyi adómentesnek lenni egy olyan országban, ahol a legmagasabb az ÁFA teher az egész Európai Unióban igazi kiváltság. Az, hogy Önök tudnak-e élni ezzel a lehetőséggel vagy sem, feltételhez kötött.

Az első, hogy ne legyünk ÁFA fizetésre kötelezettek, vagyis a ténylegesen elért értékesítésünk bevétele ne lépje túl a törvény által megszabott 12 millió Ft-os határértéket. A másik, hogy elfogadjuk azt a tényt, hogy amikor áfával növelt áron alapanyagot vagy félkész terméket szerzünk be üzleti tevékenységünk fenntartásához, a nekünk felszámított általános forgalmi adó levonására nem leszünk jogosultak. Erre szokták mondani, hogy valamit valamiért.

A harmadik, hogy az alanyi adómentesség csak és kizárólag belföldön értelmezhető, vagyis külföldről történő beszerzéskor vagy oda való értékesítéskor nincs különbség áfakörös és áfamentes között. Külföldi szolgáltatásigénylésnél az Áfát nekünk kell felszámítani és befizetni, de nem vonhatjuk le. (pl. facebook hirdetés)

Végül pedig, hogy csak olyan számlát állíthat ki ügyfeleinek, amiben az áthárított áfa nem szerepel.

 

Arányosítás!


Ha nem teljes évben leszünk KATA adózók, akkor az alanyi áfamentességet napokra, a KATA adó felső határát hónapokra bontva kell arányosítani.

A főállású Katások adófizetési kötelezettségénél megmaradt az 50 vagy 75 ezer Ft közötti választás lehetősége.

 

Adózás rendje


Az adózás rendjénél az egyik legfontosabb könnyítés, hogy nem kell sem a pénzintézet neve, sem a számlanyitás dátuma a külföldi bankszámlák bejelentésénél. 2019-től már elég csupán a számlaszám is.

A másik, hogy lazult az adófeltöltési kötelezettség elmulasztásának bírsága is, a korábbi 20%-ról 10%-ra mérséklődött.

Jól látszik, mennyi minden is változott 2019-ben, úgy hogy még csak pár hónap telt el az évből. A legfontosabb változások a fordított áfánál, míg a legkedvezőbb módosítások a nyugdíjas foglalkoztatásnál, az alanyi áfamentességnél, illetve a cégautó áfa levonásnál mutatkoztak meg.


Lenne még kérdése? Az ASK könyvelőiroda Debrecen egész területéről készséggel várja kérdezni vágyókat!