Munkaerőkölcsönzés – Érvek és ellenérvek

2020. március 05
7435
könyvelés munkaerőkölcsönzés esetén

Sok területen a munkáltatóknak munkaerőkölcsönzéshez kell folyamodnia, de vajon tisztában vannak az azt érintő szabályokkal? Tekintsük át őket részletesen!

Munkaerőkölcsönzés során a kölcsönbeadó a kölcsönvevőnek ideiglenes munkavégzésre munkavállalókat enged át. Manapság igen népszerű foglalkoztatási forma. Cikkünkben áttekintjük kinek éri meg, és hogy milyen könyvelési-adózási szabályok vonatkoznak rá.

 

Mi az a munkaerőkölcsönzés?


A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos törvényi szabályozások a Munka Törvénykönyvében (Mt.), valamint a 118/2001. (VI. 30.) Kormányrendeletben találhatók. Itt van rögzítve, hogy mit is értünk munkaerőkölcsönzés alatt. Nézzük a részletes szabályozást!

Munkaerőkölcsönzés az a tevékenység, amelynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót ellenérték fejében    munkavégzésre a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi (kölcsönzés).

Érdemes azt is meghatározni, hogy ki a kölcsönbeadó és a kölcsönbe vevő.

A kölcsönbeadó az a munkáltató, aki a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót a kölcsönvevő irányítása alatt munkavégzésre, kölcsönzés keretében a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi,

A kölcsönvevő pedig az a munkáltató, amelynek irányítása alatt a munkavállaló ideiglenesen munkát végez.

Kölcsönbeadó természetesen nem lehet akárki, a részletszabályozás szerint az EGT államban székhellyel rendelkező vállalkozásnak kell lennie, vagy belföldi székhelyű Kft. vagy szövetkezet, amely munkaerőkölcsönzést folytathat.

A kölcsönzött munkavállaló érdekes jogi szabályozás alatt áll, ugyanis a munkáltatói jogokat mind a két fél, a kölcsönbe vevő és a kölcsönbeadó is gyakorolja az átengedés során, ezáltal úgynevezett hármas jogviszony jön létre a felek között. Munkaszerződést azonban a munkavállaló a kölcsönbeadó céggel köt, ebben részletesen leírásra kerül munkaköre. Ennek megfelelően csak a kölcsöbe adó cég tud felmondani a munkavállalónak, hiszen a munkaszerződés közöttük jött létre. Ez azt is maga után vonja, hogy többek között végkielégítés sem illeti meg a kölcsönzött munkavállalót.

 

Kinek éri meg?


A munkaerőkölcsönzés manapság különösen népszerű, de érdemes áttekinteni, hogy kinek is éri meg valójában. Ha kérdése lenne, esetleg a munkaerőkölcsönzés könyvelési hátteréről érdeklődne, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken! A könyvelés Debrecen belvárosában mindig naprakész!

Bizonyos területeken a munkaerőhiány miatt nem lehet másként megoldani a munkavégzést, mint hogy a cég munkaerőt kölcsönöz. Klasszikus példa lehet a karácsonyi csúcsidőszak, amikor fokozottan szükség lenne több árufeltöltőre és eladóra, de mivel nem állnak rendelkezésre, így jól jön az időszakos munkaerő. Ugyanez igaz az egyes gyárakra, ahol szintén nagyon gyakori a kölcsönzés, hiszen azt a megrendelések mértékéhez tudják szabni. Habár a munkaerő kölcsönző cégnek jutalékot kell fizetni, mégis megérheti a cégeknek kölcsönzött dolgozókat foglalkoztatni, mivel mentesülnek a toborzás fáradalmaitól, és időszakosan valamint rugalmasan vehetik igénybe a szolgáltatást.  A munkavállalónak is megérheti bizonyos szempontokból kölcsönzött munkaerőként dolgozni, mivel ha esetleg nem is lenne hosszú távú a megbízatása, a munkaerő kölcsönző cégnek érdeke, hogy minél hamarabb újabb munkát találjon a dolgozó számára.

 

Milyen könyvelési tétel?


munkaerőkölcsönzés könyvelés Debrecen

A munkaerőkölcsönzés könyvelése cégünknél nem akadály: bármilyen könyvelés Debrecen szívében elérhető nálunk. Profizmus, megbízhatóság, gyorsaság - forduljon hozzánk bizalommal!

A részletszabályok különböznek magyar és külföldi kölcsönbe adó és kölcsönbe vevő cég esetén. Amennyiben hazai cégek között történik a munkaerő kölcsönzés, első, és legfontosabb feladat a bejelentés. Ezt a 17TMUNK nyomtatványon tehetik meg, ha pedig véget ér a foglalkoztatás, ki kell jelenteni a dolgozókat. A bérek és bérjárulékok könyvelése mindenképpen szakértelmet igényel, valamint az áfa-törvényt is figyelembe kell venni – jövő januártól már nem a fordított adózás alá tartozik a munkaerőkölcsönzés! További könyvelési tétel még az iparűzési adó és az innovációs járulék, ezekre viszont kedvezmény is igénybe vehető. Az iparűzési adó kedvezmény az adóalappal áll összefüggésben, míg az innovációs járulék esetében figyelni kell az 50 fős létszámra, valamint az éves nettó összegre is. 

 

Adózás munkaerőkölcsönzéskor


hogyan adózzunk és könyveljünk munkaerőkölcsönzéskor

Nagyon fontos, hogy 2021. január 1-től kikerül a munkaerőkölcsönzés a fordított adózás alól, kivéve az építőipari szolgáltatásoknál. A fordított adózás alatt értendő, hogy az adót a szolgáltatás igénybevevője fizeti meg, számlát áfa felszámítás nélkül állítanak ki, az adót tehát a vevőnek kell kifizetnie. Jövő évtől fogva ez már nem lesz érvényes a munkaerőkölcsönzésre sem általában.

Ha további kérdései lennének a munkaerő kölcsönzés szabályairól és könyveléséről, keressen minket megadott elérhetőségeinken. Adótanácsadás, könyvelés Debrecen belvárosában, sokéves tapasztalattal és profizmussal várjuk!